FaMiLyTale is about syam n fied's family..Currently we ve 1 baby boy named danyl muqri..Enjoy our FaMiLyTale!!
Related Posts with Thumbnails

DANYL MUQRI

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, December 27, 2010

year end family vacation

Alhamdulillah dpt gak upload pix dr handycamp..camera dh rosak tepaksa r guna handycamp utk take pix..ishh x leh jd nie,nk ne bli camera cepat2 cz next year bnyk tpt nk g nie....cite nye ialah on 9th Dec arie tue,kami g family vacation ke Singapore..last i went to singapore with my bff,fiza..masa tue ikut rombongan utk tgk piala sultan sngor..ada r dlm 6 thn kot..

8 am on 9th tue bertolak r kami ke s'pore..3 kete sumenye..sebaik Muqri tido lame..dpt r dengar radio..tengah hari tue kami sampai ke geylang utk lunch..sume dh kelaparan..
tue muka muqri baru bgn tido..hehehhe..lps mkn,jln2 kt area geylang..pas tue check in kat hotel n g swimming..mlm tue mkn kt mane ntah x ingat..hahhaha..second day g sentosa island n universal studio..syok sgt jln n main kt dlm universal studio tue..take pix with d character n everything..
cute kan alex..heheh..more pix plz tgk kt fb aek..cz saya nie x suka nulis..1 hari suntuk kt situ..esoknye g shopping..x ingat namanye..kak ngah yg bawak...jln2,mkn2,take pix,sampai ptg
ptg tue balik hotel utk swimming n jakuzi lg..merehatkan diri cz mlm nk g wedding cousin kak ngah..1st r tgk org spore buat majlis kawin..
suka aek..diorg kawin kan kt bwh flat or apartment diorg je tau..sawang2 pon x da..sampah x yah ckp r kan..mmg bersih r spore nie..pintu lif dia siap ada ukir2 cermin cantik2 g tau...bayang kan la kalo buat kt flat kt msia....bau je dh x yah ckp r kan...ooo lg satu kan,dlm lif siap ada camera ok..mcm kt hotel2 tue..mmg canggih r..merokok pon x leh sesuka hati,ne g kt tpt yg di sediakan..x da nye tgh2 jln ada org isap rokok,isap rokok tgh driving or riding ke mmg x da..bila r msia nk wt cam tue..bersih sket ng kite nie..at least dr pencemaran udara n alam sekitar..eh,terpanjang plak..hehehe..bukan ape excited dgn discipline diorg..
balik dr wed tue kitorg jln2 kt orchard road..jln kaki je cz dekat sgt ngn hotel kitorg..orchard road nie lebih kurang mcm star hill r..lampu sana sini..bergambar sakan r kitorg maklum r last nite kan..sok nk balik dh..
breakfast kt hotel then bertolak blik ke kl..more pix jgn segan2 tgk kt fb aek..tq all



Friday, December 24, 2010

malasnye..

huh..penat cuci blog nie..habuk bnyk sgt,sarang2 jgn cite r..maklum r kan lame x buka..malas nk menulis blh..kuikuikui..actually tgh bengang cz pix yg di ambil masa kitorg g family vac kt universal studio x leh nk transfer..dh r camera rosak,video cam plak x leh transfer..hopefully this sun tpt tue ada cd video cam kitorg..utk iyin akak minta sorry bnyk2...akak akan usahakan utk upload cpt2 n will tag iyin kt fb aek..sorry sgt2 dear..arghhhhh..nie namenye nk kene beli yg baru..bnyk nye brg nk beli thn baru nie..hubbbbbb,ckp ke budget kite...muahahhaha

Monday, December 6, 2010

arghh

x da pe sgt pn nk story..jz nk kongsi keboringan monday..arggghhh dh x tau nk wat pe nie ha...nk g mkn la r cam nie..sape nk ikut??mana r bdn x naik,boring je mkn,boring je mkn...x sabar nye nk cuti nie...oh ye saja r nk g tau..9-12 dec nie kami nk ke singapore..family trip...g 2 hari je,x sabarnye..nnt saya kasi update itu cerita haaa...hehhehhe

Tuesday, November 16, 2010

miss my muqri

salam..it's been a long time since i last blogging..muahahha..no time n lazy!!but now i've nothing to do,so blog r kan ape lg..but i miss my muqri so much..i've to look out 4 my bil business in Bali..pj laa...wakakkaka..x sabarnye nk blik kiss2 muqri,td dia nangis nk ikut,rasa mcm x sampai hati je nk g keje tgk dia nangis cam tue..wait 4 mummy k darl....mummy love u so much!!

Wednesday, September 15, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Salam Aidilfitri buat semua..maaf zahir dan batin dr saya sekeluarga..halalkan mkn minum kami semuanya ye..Lama jugak berehat  sbb nk raya nie..hehhehe..Raya thn nie kami beraya di shah alam dulu..then g pj n beraya ke rmh adik beradik mil..syok btol berjalan2..yang paling syok muqri r cz dpt bnyk duit raya..rasa cam nak amik je..hehhehe..tp tue duit dia,ne simpankan utk masa depan..sampai raya ke 6 nie je dia dh kumpul 2 ribu lebih..jeles kan..menci r...hahhahah..mlm nie nk g beraya lg..seronok beraya nie..sume pakai baju baru,kasut baru,ape je la sume baru..

Raya 2010 nie ialah raya yg ketiga buat kami suami isteri dan raya ke dua bersama muqri..thn lepas blom pandai collect duit sgt,thn nie dah x yah ajar dah..huhuhuhu..this year raya theme is red..inilah pic raya 2010 kami!!

Monday, August 30, 2010

Amal jariah di bulan Ramadhan

Alhamdulillah,syukur semuanya dah selesai..niat yg baik telah pon terlaksana untuk Ramadhan thn nie..dah lama x update blog cz been very bz..Nuzul Quran hari tue kami ramai2 telah mengadakan Majlis berbuka puasa bersama warga emas..2 hari b4 that kitorg gie umh diorg utk melawat org2 tua yg x akan berkesempatan menyertai majlis tue pada hari jumaat tue nnt..alang2 dah dtg,kitorg pon buka r kat umh kebajikan tue terus..sayu je bile dok sembang2 ngan diorang,dengar cane diorg di tinggalkan..ada yg siap tinggalkan depan pintu rumah ngn ic okeyh..ape la punya anak camtue..sya berdoa agar Allah jauhkan saya dr perbuatan cam tue..Lepas buka kami pon balik..dlm perjalanan tue,saya rasa insaf dan membuatkan sayang saya kepada kedua ibu bapa bertambah-tambah..sampainya hati ank2 tue tinggalkan mak bapak diorg..nie bebetul sedih..org2 tua tue sume happy bila kitorg dtg..
Makcik nie sanggup bangun okey utk bergambar..

mak cik nie mmg x larat langsung dh nk bgn..

So, kami bertekad utk 27 ogos nnt kami akan buat yg terbaik..spy mereka balik dlm keadaan gembira..27 ogos tue majlisnye di Laksamana Ballroom Armada Hotel..Kami buat dr A to Z  dan amat terharu dengan kerjasama org2 tua nie..Masa kitorg tayangkan video ada antara jemputan yg menitiskan air mata..saya rasa kalo mereka dengar cerita org2 tua nie,dh banjir dh ballroom tue..Kami di beritahu mereka ingin membuat satu toilet wanita,jd di majlis tue, kami membuat kutipan derma ikhlas..Alhamdulillah bnyk gak kami dpt kumpul..Semasa kwn2 saya hantar mereka balik ke rmh mereka,kwn2 saya sume kate sedih sgt utk mengucapkan selamat tinggal n tekan pedal minyak bila diorg sume pndg ke rmh tue,org2 tua tue sume tgk je melalui tingkap..sayu nye hati..Doa kami agar mereka di kurniakan kesihatan yg sihat n gembira selalu..

pix yg lain blom dpt g..

Hari sabtu pulak ada buka puasa bersama ank ytm anjuran pu3 bhgn pju..Program tue start dr kol 2 pm..g mydin belikan keperluan raya utk diorg..then petang tue g buka puasa kat kfc..program2 kebajikan nie blh buat kita insaf..at least sekali sethn pn dh orites..if berkemampuan blh buat selalu..Saya berdoa agar dimurahkan rezeki spy saya dapat membantu mereka yg memerlukan..amin..

nie masa beli baju raya kt mydin..pix lain sila tgk d fb saya ae..

SELAMAT HARI MERDEKA

Wednesday, August 18, 2010

Malaysia negaraku

Kedainye kecik je..tp dengan semangat warganegara restoren nie ttp beroperasi..mind d pic ae cz masa nie ujan..hehehhe..Restoran nie  idea Datuk Zainal Abidin Awang Kechik..Bagus r dia wat camnie..kebetulan masa kitorg mkn kat sini dia ada..So yg kite nie nyibuk r bertanya, dia dpt untung ke buat cam nie.  

Dia ckp ini ialah salah satu cara dia membuat kebajikan bkn untuk untung..Dia kata xtually yg RM2 tue pon ialah untuk upah cuci pinggan if ada antara pengunjung yg x cuci pinggan (jgn terkejut ye,mmg ada student yg x basuh pinggan sendiri masa kitorg mkn tue)..oh untuk pengetahuan korg,lepas mkn kat situ kite kene cuci pinggan sendiri
Sume dah disediakan..tp saya mmg marah betul tgk sekumpulan bdk lelaki yg x sedar diri, x da inisiatif n x bertanggung jawab untuk buat apa yg telah di tetapkan..kalo dia x tau pon, masa dia blah tue,org lain sibuk beratur utk cuci pinggan,x kan x paham2 lg kan!! bodoh betul..melayu2!! dah la org bg mkn murah,basuh pinggan sendiri pon x blh..

Kalo u guys nk dtg pastikan bwk ic ye..dia akan scan ic kite dulu utk pastikan kita warganegara kalo x,harga dia RM6..Dengan harga RM2 tue korg dapat mkn nasi putih,4 jenis lauk(setiap hari tukar),air n puding..pas tue kalo nk tambah lg pon blh..tukang masak diorg pn volunteer tau..lauk dia sedap gak..ramai tue yg tambah..kalo nk bwk kurma sindri or food dr bazaar pn blh gak..

Korang blh tgk sindri kt link nie..http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dengan-rm2-buka-puasa-di-malaysia-negara-ku/..

 Jadilah rakyat malaysia yg bertanggung jawab..jgn jd mcm bdk2 tue..stupid..oh lupa plak nk cite..Muqri dh dpt duit raya pertama thn nie..dato' tue bg..bdk2 lain tgk je..huhuhu..mcm malu nk amik memula tp dah dia insist sgt kan so tgn muqri dihulurkan utk mengambil duit itu..dan berkata lah muqri, TQ..hehehhe

Kalo nk g try, restoran nie terletak kat seksyen 7 baru..betul2 kat pintu blakang uitm tue..deretan kedai yg blakang kfc..dia bersebelahan dgn balai polis sek7..dah masuk area tue terus ke belakang lg..nampak shopping complex bintang terus lg ke belakang..senang citer row terakhir la..check it out guys!!

Wednesday, August 11, 2010

SALAM RAMADHAN

Assalammualaikum

Sempena bulan Ramadhan ini, saya mohon maaf sekiranya ada salah dan silap sama ada sengaja atau tidak..Saya mendoakan agar semua umat Islam mendapat rahmat dr yg Maha Esa..Bersyukur lah dengan masa dan rezeki yg dikurniakan oleh Nya..Jgn lupa bnykkan ibadat,dan semoga mlm lailatul qadar itu menjadi milik kita..amin.. 

Selamat berpuasa

dr kami..

Tuesday, August 10, 2010

Kenduri arwah n sambut Ramadhan

Hari sabtu mlm hari tue (07/08/10), family sblh mak fied ada buat kenduri arwah n sambut Ramadhan..food sume masak sindri.  di sebabkan umah mokde blom siap 100%,jd sebulat suara semuanya utk buat kat umh pak cu..Alhamdulillah,syukur kehadrat Allah SWT kerana kita dapat hidup untuk menjalani ibadah puasa untuk tahun ini..Semoga kita semua mendapat rahmat n keberkatan dlm bulan yg penuh rahmat ini..Selamat berpuasa kepada semua dan mohon maaf sekiranya ada salah dan silap ye..Selamat berterawih..

antara org surau yg hadir..

makanan utk kenduri "NASI AMBENG"

kene campur sendiri cz takut ada yg x reti mkn campur2 nie,termasuk hubby saya..hehhehe

daddy nk pose..hahhaha


SELAMAT BERPUASA

2nd years anniversary

Syukur Alhamdulillah, 08.08.10 genap usia perkawinan kami yg ke-2..Setelah 2 tahun hidup sebumbung dan tido sekatil,kami masih lagi bahagia,gembira,ceria dan romantik(hehhehe) seperti sebelumnya dan berdoa agar hubungan kami kekal bahagia hingga ke akhir hayat..Thnx hub kerana berkongsi hidup dengan han di kala susah dan senang, sakit dan sihat serta sedih dan gembira. I am a very lucky woman to have u in my life..u'r sure bring joy n laughter in my life too..

Where did we celebrate?? at sports planet Ampang for d whole day!!yes we got a futsal trnmt that day,so we dont ve a chance to go anywhere..and my amazing centre goal is my anniversary prezen to my hubby..huhuhuh..cz x sempat g cari prezen at d same time x tau nk bli ape..wakakkaka..tp masa i told him that d goal is for him,dia mcm tersipu2 n nk senyum tp x nk..hehhehe..first time dia kate prezen yg very meanigful but nt really a thing..

My prezen from him??ohh sorry guys x dpt bg tau cz its personal,hubby x bg reveal evrything,ve to respect him though....but really happy when i got it..thanx hub..

my HUB

Di sbbkan x dpt celebrate hari tue,so tonite hubby ajak mkn luar,2 org saja..Muqri tinggal ngan nenek..maklum r anniversary la kate kan..huhuhu..don't worry baby,mummy n daddy always love u n won't b long..so,bila tanya nk mkn kat mana x ckp pon..jd nye follow je r kan..sekali belok kt tpt tue,hari tue ada ckp ngan hubby dh lame x mkn kt situ,1 of my feveret place to eat,x sangka plak hubby bawak gie situ..hehhe

haaa nie la tpt nye..hub if x bg prezen pn x pe,bwk mkn kt sini pon dh cukup,anyway thnx gak 4 d prezen..heheh..nyesal x bwk kamera,tp kalo bwk pon x da bateri buat pe kan..x pe InsyaAllah future kite take pic aek..kuikuikui..i love concorde food n hubby  knows it well..variety n delicious..kenyang dah perut mata pon mau sleep..

HAN LOVE HUB INFINITY

HAPPY 2ND ANNIVERSARY YAYANG

Semoga masjid yg kita bina nie di berkati Allah setiap saat..Han bahagia hidup dgn hub disamping Muqri yg dikurniakan Allah utk menjadi penyeri hidup kita..

amin..

Monday, August 2, 2010

V.O.G.U.E

Hari nie saya berada d pdg kawad uitm 1 hari suntuk kerana ada Perasmian vogue oleh TPM..ehhh bukan nk rasmikan saye,u make me shy..hehhehe..Vogue tue is voluntary group for everyone..di bawah pergerakan Puteri UMNO Msia..Kami di tugaskan utk menjaga bhgn penajaan n exhibitor..kerja kami beres dgn jayanya..

Congrats 2 Kak Jamie as a pengerusi program tp kesian kat dia n kak alin..mcm diorg yg buat sume keje..nasib baik ada pertolongan dr pihak uitm..nk bawak nama pu3 msia tp sorang exco pu3 masia pon x nmpk..yg pu3 sngor plak brape kerat je yg membantu itu pon x jlnkan kerja sgt n yg lain dtg utk bergambar sakan..dh nama pon buat kat sngor kan,support r,bg naik nama sngor..teruk betul kerjasama yg diorg bg..cane nk jd pemimpin yg berjaya??!!

Whateve pon kerja kami setel..kat situ ada upin n ipin,sgt cute okey..ada r amik 2,3 keping pic..huhuu..

bdk nakal kene tarik rambut..hehhee

pju's team..juma dh kuar..

Thursday, July 29, 2010

KUIH RAYA!!!!

SALAM RAKAN2..

bersempena dengan aidilfitri yg akan menjelang nnt,saya ada menjual kuih
tart nenas: 100 biji = RM28
choc chip: 70 biji = RM25
serunding ikan bilis: 400g = RM13

Sekiranya ingin membuat tempahan sile lah roger saya aek..tq

 bekas tue hanya hiasan ye..gambar lain x da la..nie pic thn lepas..huhuhuh

Tuesday, July 27, 2010

My big day

Actually on d 23rd of July was my bday..It was a very lame day for a bday girl..bcz my hubby was not home..so i just celebrate with my family n granny @ granny's home..

Last saturday was my fren's wedding..i met my teknik's frens there including my bff,fiza..Masa nk balik tue i got this....

I was very shock to receive this present..fiza gave me this for my bday..love her so much..always n 4eva..thnx babe..love u

Sunday, July 25, 2010

Slipper..

Slipper..where to begin..hmm last wednesday,hubby n i g jln2 kat OU kerana sudah 5 hari kami tak ketemu cz ada sukan antara suk2 di Pahang..bile sampai kl,dpt tau hubby ne g kursus starts thu to sat..

Ape lg,berasap r telinga denga kan..so utk memujuk hati yg panas nie,hubby ajak g tgk movie..After work hubby amik terus g OU..beli tiket inception..tension btol movie tue,malas nk story..so ada masa lg kitorg pn g r jln2...tgk2 baju,beli2 baju,tgk2 kasut,beli2 kasut..wakakka..nk pujuk r katekan..hehhe..

Skali tue g jln level bdk2 plak..sbbnya nk cari slipper Muqri,masuk GAP x da,msk Guess x da..blh dikatekan msk r sume kedai kt level tue..ada slipper tp bkn yg mcm di cari...skali tue lalu dpn kedai osh kosh...hubby kate cube tgk kat sini,mane tau ada cz kasut muqri pon kite beli kat sini..dgn skali pndg je ada pulak slipper yg sebijik spt di cari..ape lg,mummy pon pau r utk muqri sbb daddy nk tinggal kan kite lg..hehehe..now muqri dh ada slipper..yeay!!

bag dia menarik la..hehehe

haa nie la slipper nye..nk slipper mcm nie sgt cz blakang dia mcm getah blh di tarik2 n dpn dia ada tgh tue jd kaki xkan terkeluar ke dpn n melebihi slipper..lega nya dpt beli slipper nie..thnx osh kosh!!

Tuesday, July 20, 2010

Gigitan berbisa

Kenapa lah masa remaja dulu selalu lwn ckp mak..sume mak ckp x betul..melawan sesuka hati..Apa agaknye perasaan mak masa tue aek..Apakah yg di merepekkan ini?? hmmm x da cume terpanggil utk memikirkan masa lampau kehidupan..Takut nye akan balasan Yang Maha Esa.

Boleh ke Muqri ikut nasihat mummy nnt??boleh ke aku buat muqri sedar n tdk beraku kasar kpd kedua ibu bapa??boleh ke muqri jd anak soleh?? Bnyk nye persoalan bile menjadi mummy...Perkara nie bermain-main di fikiran kerana masa main-main ngan muqri td,tetibe dia jd geram n terus gigit my arm..sakit x hengat..tp kerana ANAK,hanya di gosokkan aje tpt gigitan sambil air mata jatuh 2 titik..kene gigit nips tue dh slalu,n tau cane nk handle..tp nie dah gigit2 tpt lain,dh jd fobia sikit bila dia tangkupkan muka ke bdn..

Terfikir lah sejenak...kalo anak kite buat ape pd kite pn kita x akan marah n pukul (bg parent yg waras je ye) sebaliknye kita cium dia n masih main dgn dia..adakah itu fitrah menjadi parent??adakah masa aku kecil aku melakukan perkara yg sama kpd mak?? tp bila besar aku masih menderhaka (ayat kasar je,x da r sampai derhaka kan) kpd mak..x nk dengar ckp mak..

Bila dah ada anak sendiri,baru terfikir,takut nye kalo anak2 x dengar ckp,hisap dadah ke,minum arak ke,senang cite yg sosial la...aku dulu jahat pon x la sampai camtue..mcm mane muqri dah besar nnt??boleh ke dia hindari semua tue dengan didikan yg kami beri??

Kasih ibu,anak buat ape pon di telan je,bile besar lg la x dengar kate,tp masih ttp sayang n setia mengajar tanpa bosan..mmg betul la dunia nie bulat n ape yg kite buat dulu akan terjadi pada kite balik..menyesal nye aku buat perkara2 jahat dulu..kenapalah dulu x dpt kesedaran cam nie..

Harapan n doaku,moga2 Allah msk kan anak (anak2ku) dlm golongan org2 yg beriman n soleh dan solehah..amin...

Wednesday, July 14, 2010

Terpaksa n dipaksa

Haaaa ini lah penangannye..sampai pukul 6.30 baru sampai rumah,hubby pon jd x g keje!!sume nye gara2 wc r nie..semalam keje nye tido je kat umah..sbb gile ngantok..hubby tido je,i plak lepas nyusukan muqri tido,nyusu muqri,tido..ngantok n penat sgt..

d story begin like this..last 2 weeks we all di invite to enter 'kul view' futsal trnmt @ dataran merdeka.  start @6pm,so we all jd champion group..organizer kate grand final pada 11 july which is d final for world cup too..okey,maka datang lah kami on 11 tue ke dataran merdeka.parking kete baik punye..dekat pon dekat kan..kata start kol 8,tp 9 baru nak mula,pas tue kene main league balik sbb ada 1 team tarik diri..

Tgh2 main tue,skali mc dia announce semi kol 11..kalo semi dh kol 11 kol bape plak final nye kan..haa kol 1 final boleh..nie esok ada players yang keje nie...termasuk lah hubby ku..hubby is our coach..lepas je game kami pon meluru ke kereta..x ingat nk amik hadiah dah..pikir nk balik je...sampai je kat kete,tgk org dh double park..kete playerz lain pon kene gak,tp ada satu kete tue tinggalkan no fon,jd boleh la lepas 1 kete bdk kitorg nie...yg lain2 amik no kete yg block utk di announce,then hubby call soh dtg kt stage nk amik hadiah..

Patah la balik kitorg dgn baju yg kotor dgn lumpur n badan yg busyuk nie..bwk r no kete yg block tue skali..Masa kitorg main tue dataran baru lepas hujan jd bayangkan lah betapa kotor n rimas nye kitorg..Sampai kt stage,diorg kate tunggu dato bandar dbkl sampai utk bg hadiah..tunggu lah kami nie..sekali hambik ko.....kol 2 pg baru dato tue sampai..hubby dh bg no plate kete dah masa tue...Lepas amik hadiah,terkocoh2 lah kami ke kereta balik..world cup pn dah x heran dah,rimas punya pasal..

Sampai je kat kete,terbeliak mate masing2...dr double park terus jd threeple ke fouthple park ke sye pon dh x tau..betapa sedih nye kitorg..mmg dh x leh nk wat ape langsung..kalo nk gerak kene soh org yg hujung skali jln,pastue ikut,ikut satu kete baru leh kuar..world cup lg 5 min nk strat dah nie..x kan la ada org yg baik hati nk alihkan kete masing2 kan..impossible...Dengan rasa terpaksa kami pon kene la tgk wc kt dataran..

D best part was,habis je half time,organizer tue umum no kete yg kitorg bg td..gile ke hape!!!ade ke org nk alihkan kete..sian bdk2 sampai tido kt tangga dataran tue..lepas tue kene xtra time pulak,lg lmbt r jwbnye..Pas tue habis wc dgn kemenangan berpihak kpd Spain (congrats Paul) kami pon msk kete..nak tunggu kitorg blh gerak ada r dlm 45 min,kitorg gerak dr dataran 530 pg..Sekali kete depan kitorg boleh bantai tido dlm kete plak...lg r buat jem..ape lagi honk yg pnjg pon berbunyi r..dia buat bodo n terus kan tido nye..

Dengan kelajuan yg maximum,kami sampai di saji (tpt hubby n kengkawan slalu lepak di pj) kol 550..Ijan amik kete terus blah,kami breakfast dulu kerana x diner n lg pn dah pg kan..nnt hubby terus nk g keje..Lepas breakfast baru balik..sampai umah dalam kol 630 camtue...hubby kate dia nk tido jap..jd saya nie x leh r tido kan cz kang dua2 telajak..sambil menunggu tue,nyusukan la muqri sbb tau nnt mesti tdo x hengat punya..745 kejutkan hubby utk g keje..

hubby ngan terhuyung hayang g mandi..ape lg..masa yg di tunggu-tunggu pon tiba..boooommmmm..terus sampai kol 11..skali mcm terasa ada org tido kat sblh,dgn mata yg masih berat,buka r mata sket..HUBBY!!pastue teruskan tido lg..kol 1 tersedar lg,cz muqri nk susu,hubby pon tersedar..rupe2nye hubby bgn mandi then tido balik cz dia ingat dh sampai opis..boley??!!wakakakakka..itulah penangan futsal bersempena dgn world cup 2010 yg saya alami..hehhehe

kwsn tue je yg kosong..

3 min game nk start..

sorry la lupe nk amik gambar parking..hehehhe..dh ngantok n penat beb!!

Monday, July 12, 2010

Musim persidangan

Seperti yg telah saya khabarkan..saya nie seorg ahli pu3 umno..jd nye sekarang nie tgh musim persidangan bhgn2...Saya punya bhgn baru selesai menjalankan persidangan pada hari sabtu yg lepas..Perasmi nye ialah Dato Seri Nazri...

Dalam ucapan perasmian beliau, telah menyentuh perkara2 seperti bersatu,bersetia dan berkhidmat..yg menarik minat saya ialah pasal lesen judi..x perlu lah saya nk cerita pnjg lebar kan cz msg2 ada pendapat sendiri..tp psl bab tue saya setuju ye dato seri..hehehhe..yg lain2 tue,hmmm boleh2 je r..

Kalo boleh masa ucapan ape2 pon jgn la terlalu lama..walau mcm mane menarik pon bila dh terlalu lama org akn boring..saya rasa d top is 30-45 min..tue pon org dh pusing kanan,pusing kiri..ini pendapat saya je..cz ucapan tau,bukannya perdebatan atau ape..lg skali saya ulang..UCAPAN...tlg ye..sesapa yg buat ucapan jgn lah lame sgt..kalo 2 ways comm ok r gak kan..

nk gambar2 lain sila ke face book ye kwn2..

pu3 ku yg setia n bertanggung jwb,aida

rapatkan barisan...

bersama dato ketua bhgn..

Congrats Mas

Tanggal 9 July 2010 merupakan detik bersejarah utk Masrenny Wati n pasangannye Ismail Arafat..Mereka telah selamat di ijab kabulkan di Masjid Wilayah jam 9.45 malam..Majlis berjalan dengan lancar n tenteram..Mas sgtlah cantik n very d cool that day okeyyy..hehhe.. anyway, congrats mas..semoga ko bahagia hingga ke akhir hayat...Beemerz 4 eva..

siapa mas??ooo mas tue kwn uitm saya..dia juga lah org yg telah membawa saya masuk ke dlm politik nie..hehhehe..thnx so much mas,i wont ever 4get it..it is 1 of d best thing tht happen in my life..love u..

with d bride n bride's maid

waiting 4 d groom

dh selamat

sume x ready cz photographer x pro..anyway thnx..

Bday mama

Lama betul x mskkan entry..sbb nya camera tertinggal kat umah kak ngah..pix sume x da so nk story mory pon x best r kan..

Pada 2 july hari tue,tepat jam 12 pg,hubby n adik beradiknya dh plan satu surprise utk mama kat umh angah. nape kat umah angah??kerana kak ngah masih dlm pantang,x leh kuar2..so angah minta mama dtg jaga si kenit qeesya krn angah n kak ngah nk bwk amir g jumpa doc,amir batuk..itulah plan nye ye kwn2..

So mama pn dgn berbaju kelawar,dtg la utk menjaga cucu kesayangannya...b4 that irin dh beli kek n hanta kt rona (kedai stationery kami)..so we all bekumpul satu tpt.nyalakan lilin semua n stanby..jam bunyi kol 12,angah pon buka pintu rumah n beramai-ramai lah kami nyanyi happy bday..

Mama dgn muka very d surprise tersipu2 kerana dah la terkejut,pakai baju x lawa plak tue,nk amik pix g..hehhehe..x pe la ma,anak beranak je...anyway,we hope mama terkezut bangat...hehhehe n

HAPPY BDAY MAMA

Kami mendoakan mama sihat selalu, pnjg umur n murah rezeki..cayang mama..mmmmuuaaahhhcccxxxxxx..

 d cake

cucu2 nk tlg tiup kan..muqri x da kerana dh pukul 12,xkan nk balik umah amik kot kan..hehhehe

cut d cake bday mama..cantik ape baju mama..kuikuikui

suapan dr anak terchenta..

Esoknya baru la celebrate bday bebtol..tp gambar nya enggak ada..huhuu..

Thursday, July 1, 2010

damia's birthday



Fuhhh..lame betol x update blog...sorry ye kengkawan,quite a hectic month..dengan persidangan2 yg perlu saya hadir n nie nk persidangan pu3 bahagian plak..ye saya ialah salah seorg dr pu3 umno..sesapa nk join blh la g tau saya..hehehe..i ve different opinion when it comes to politic..it's all 4 my kid or kids future..

Ok penat membebel pasal politik (tue baru sikit) heheh..nie nak cer..last mnth on 19th June was damia's bday party..malangnye daddy kene keje kt Kuala Selangor..disbbkan Muqri tidak sama skali boleh duduk dlm baby car seat,mummy pon bawak la atok skali..but we came late cz ada preparation father's day di putrajaya umah nenda ku..huhuhuh...oleh kerana dah lambat,x dapat la kami menyaksikan 1st cake cutting n play all d games..mkn je la kan..

Food was awsome..mcm2 ada..masa kitorg sampai damia was asleep..so borak2 n mkn dulu..umh fiza after renovation nmpk sgt luas n besar..mmg untung renovate..opss lari cerita plak..hehhe..bile damia dah bangun,sume mem bz kan diri utk bergambar ngan bday girl..utk gambar2 yg menarik bleh tgk kat fb or blog fiza ye..Noorhafiza Mior Mohd Tahir or www.fizamior.blogspot.com..


lupe plak nk cite..fotographer tue rupe2nye school mate kitorg masa sek teknik dulu..dh lame2 baru perasan kerana dia mcm dah menggemukkan diri..hahahhah..kalo nk tgk pic dr blog dia pon leh gak..http://blog.khairulhazwan.com..pastue yg cookies tue pon dr classmate kitorg hana..tgk r blog dia ye,dia ada buat contest pn skarang nie..mamakuqis.blogspot.com..

Ini saje la pix yg di ambil dgn camera kecik ku..hehhehe


mia n muqri

jgn rebut2

cantik kan back drop tue..

with fiza's family..we r related guys..hehhe

Ini je gambar yg dpt di upload..yg len sile ke link yg saye dh post tue ye..thnx mia..it's a wonderful party!!

Tuesday, June 15, 2010

Rejab 1431

Rejab kembali lagi..Syukur ke hadrat Ilahi aku masih di sini..

Pengertian
Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.

Peristiwa Penting
1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia)
Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra' dan Mi'raj
Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.

Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.

Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi'tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi'tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu. Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya "At-Tobaqatil Qubra", bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.

4. Pembebasan Baitul-Muqaddis
Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.
Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.

Amalan


Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj itu.

Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid'ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.

Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi. Di sini penulis ingin menyarankan agar pada akhir bulan Jamadilakhir khasnya pada 29 Jamadilakhir, kita bolehlah melatih mata kita untuk menjejaki hilal. Proses melatih mata untuk merukyah hilal boleh dimulakan 20 minit sebelum Maghrib sehinggalah 20 minit selepas maghrib dengan memerhatikan ufuk Barat sekitar tempat matahari terbenam. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar tanpa menggunakan sebarang alat kecuali untuk melihat matahari perlukan penapis (solar filter).

Bagi mereka yang mempunyai teleskop atau teodolite ataupun binocular, inilah masanya untuk menguji peralatan dan kemahiran masing-masing agar pada hari cerapan hilal Sya'ban, Ramadhan dan Syawal kita tidak menghadapi masaalah dalam melakukan cerapan hilal. Dan sebenarnya Rasulullah SAW sendiri amat mengambil berat tentang kedudukan bulan pada setiap akhir bulan khasnya apabila menjelangnya bulan Rejab dan bulan-bulan seterusnya.


sumber :- sini...

***************************
PUASA DI BULAN REJAB
Bulan Rejab adalah bulan ketujuh dalam kiraan taqwim Hijriyyah. Bulan ini termasuk salah satu di antara bulan suci dan dinamakan sebagai bulan Allah. Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda bermaksud:"Bulan Rejab bulan Allah, bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku."
Bulan Rejab juga dianggap bulan istimewa kerana pada bulan ini berlaku peristiwa Isra' dan Mikraj Nabi Muhammad Sallallahu `alaihi wasallam.
Di antara amalan yang baik diamalkan di bulan Rejab ialah puasa dan bersedekah. Banyak hadis-hadis Nabi Sallallahu `alaihi wasallam menyebutkan tentang kelebihan puasa di bulan Rejab. Antaranya sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh At-Tabarani daripada Sa`id bin Abu Rashid bermaksud : ("Barangsiapa berpuasa sehari daripada bulan Rejab maka ia seperti berpuasa setahun, dan barangsiapa berpuasa daripadanya (bulan Rejab) tujuh hari, ditutup daripadanya pintu-pintu Jahannam (neraka), dan barangsiapa berpuasa daripadanya lapan hari, dibukakan baginya lapan pintu syurga, dan barangsiapa berpuasa daripadanya sepuluh hari, tidak meminta dia kepada Allah melainkan diberikannya, dan barangsiapa berpuasa daripadanya lima belas hari, menyeru orang yang menyeru dari langit : " Sesungguhnya diampunkan bagimu dosa-dosa yang lalu maka mulakanlah amal", dan barangsiapa menambah (hari puasa), Allah menambahnya (kelebihan).")
Dalam hadis yang lain telah dikeluarkan oleh al-Khallal, daripada Abu Sa`id (secara marfu') bermaksud: ("Bulan Rejab adalah di antara bulan-bulan haram, hari-hari di dalamnya ada tertulis di pintu-pintu langit yang keenam, maka apabila seseorang berpuasa sehari daripadanya (bulan Rejab) dan menyempurnakan puasanya dengan penuh ketaqwaan kepada Allah, bercakaplah pintu dan hari tersebut seraya berkata: "Tuhan ampunkan baginya (dosanya)" dan jika dia tidak menyempurnakan puasanya dengan ketaqwaan kepada Allah, maka pintu dan hari itu tidak akan memohonkan ampun baginya, dan dikatakan padanya: "Kau telah ditipu oleh dirimu.")
Niat puasa bulan Rejab ialah :
Maksudnya : "Sahaja aku puasa sunat bulan Rejab kerana Allah Ta'ala".
Demikianlah satu amalan yang baik untuk diamalkan di bulan Rejab, bulan terbukanya pintu langit dan terbukanya pintu syurga. Sama-samalah kita merebut peluang ini dan semoga amalan kita akan diterima oleh Allah Subhanahu Wata'ala.
sumber :- sini....
**************************

Keistimewaan Berpuasa Di Bulan Rejab


Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:"

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab 1429h/Isra Mi'raj akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"

Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."
 
sumber : - sini....

Monday, June 14, 2010

congrats gbum n farhana

Dalam kemeriahan majlis perkahwinan gbum (oo gbum tue nama glemer je..nama dia muain) ada pulak org yg mengecohkan keadaan..sebelum tue nk story sket la kan..gbum n nasri(entry wed ari tue) ialah kwn sek men saya..sek men teknik kl..b4 this x ramai kaum adam kelas saya yg kawin..diorg kate kene sumpahan cikgu sbb masa skolah dulu terlalu "BAIK"..hahahah..tp bila sorg dh kawin,haaa amik ko, berderet-deret jemputan..bulan 5 arie tue sorg kawin,bln nie je 3 org kawin..haaa nie kire sumpahan dh abis r..hehhehe

ok berbalik kepada cite sensasi di wed gbum..kitorg sampai dlm kol 1.30 camtue..wed nye kt pantai dlm..kat medan selera dbkl kt situ..fied pon g la amik tpt duduk dpn skali sbb nk amik gamba senang..tp camera plak lupa bwk,jd amik pakai fon je r kan..hehhehe...muqri tido dlm stroller..hubby ape lg kan terus menuju ke buffet..hehhhe..bile hubby dtg kat meja,dia kate ada org buat kecoh...fied tanya kenapa??hubby ckp org tue nk meniaga..ank makcik kedai tue,siap baling2 kerusi..malangnya kerusi yg dia baling tue ialah kerusi plastik,jd kerusi tue melantun balik kt dia n dia sempat tepis..utk mengelakkan malu,dia sepak pulak kerusi tue jauh2..hahhhaa

Makanya fied pn pergi la tgk plak sambil amik food..sebaik muqri tido..huhuhu..masa fied pegi tue,polis baru sampai,2 org..medan selera nie separuh je berbumbung..n kwsn meniaga dia pn berbumbung cuma dia nk meluaskan sket lg kwsn dia tue yg dia nk letak kt bwh bumbung tpt kawin nie..alaa mcm mamak2 slalu nk letak kt parking lot tue..haaa cam tue r..ramai la tetamu yg menyaksikan adegan tue kan,pastue makcik kedai mkn tue ckp "ape pndg2..haaaaa ape??ada hutang??org nk meniaga pon x bleh..nie mata pencarian aku tau x!!" tp sume org diam n masih memandang..

dtg lg 3 org polis utk mengawal keadaan..fied nmpk tuan rumah mcm menunjukkan sesuatu kpd polis,fied rasa permit la kan..tp agak2 la makcik oiiii,kalo x da permit pon,nie kan org kawin..bukan lame pn dia nk pakai..dlm kol 5 abis r kot...g pon tpt yg dia nk letak meja tue bknnye tuan rumah ada letak pape pn..dia just clearkan utk senang org jln...common makcik..kite kan melayu dgn melayu...mcm la x phm..gile r melayu camtue...

habis mkn,muqri pn bangun sbb terkejut bunyi mercun,so fied pn g la amik food utk muqri plak..nak tau ape??dakcik tue dah letak dah meja diorg kt tpt yg dah di ksgkan tue..gile kan!!! ini org x da akal fikiran...x boleh tolak ansur..simpati saya kepada tuan rumah ats kekecohan yg berlaku..tp jgn risau gbum,majlis ko ttp berjln lancar...makcik tue je yg kecoh..org x heran pn..masa fied nk balik saje la pndg kt kedai dia..x da org mkn pn..tp kecoh 1 dunia..penjaja lain ok je..siap dtg mkn lg..

mcm nie ke sikap melayu??bertimbang rasa la...bkn selalu pon,malah seminggu sekali pn x..ape la makcik gile tue fikirkan agaknye..walaupn la agaknya kedai dia yg paling laku n fames kt situ,ada ke org nk dtg mkn time2 ada wed cam tue..fikir la makcik oiii..g pon majlis tue setel kol 5..haaa ko meniaga la sampai bile2..hishhh x phm betul r org cetek pemikiran nie..anyway..congrats gbum..

haaa ini la pengantin nye..hehehhe..semoga bahagia ke akhir hayat..

Saturday, June 12, 2010

congrats nas n mehru

Hari ini berlangsungnye Festival Sains Teknologi Inovasi Selangor FesTIS 2010..dek kerana festival ini maka,suami saya pon kene bekerja pada hari cuti dan musim org kawin nie...x da tarikh lain ke korg nk pilih..disebabkan hubby saya kene kerja dan kami ada 3 jemputan kawin dan 1 jemputan aqiqah,maka harus memilih yg terdekat n cepat  utk hubby pulang ke tpt kerja semula..

Kami telah sepakat utk g Majlis kawin Nas je..tue pon tgh2 mkn org opis dok call2 soh balik cepat kalo bleh..saya nie pelik gak r kenapa kene call2??x ckp staff ke or org len x leh tlg cover kejap ke??sbb hubby saya bnyk dh cover utk kwn2..so kitorg pon mkn cepat2,amik gambar ngan pengantin,then terus balik..nie je pix yg sempat di ambil..

maaf ye pix blur..itu je yg camera man tue amik..at least ada la kan..maafkan tudung saya ye..hehehe..tudung hijau x jumpa..mak ckp basuh..hwuaaaaa..boleh je r..kuikuikui..semoga korg bahagia hingga keakhir hayat..

Friday, June 11, 2010

Nur Qiesya Hannah

Seronoknye...td kitorg g visit my sister in law kat kbmc..congrats kak ngah cz dah selamat melahirkan cute little baby girl, Nur Qiesya Hannah..Best sgt dpt cium Qiesya td..muqri pn kiss..kenapa la x da perfume yg bleh bau mcm new born bb kan..mane org2 yg terer buat perfume??try r buat 1 perfume yg bau dia mcm new born bb..ada bran ke??hehhhe

beratnye is 2.74kg..rambut lebat x hengat..bibir merah bak delima..x yah pakai lipstik dah..hehhehe..ini je pix yg dpt amik sbb dia tido..geramm sgt..kak ngah kate nk tutup buku dah lepas nie..hehhehe,betul ke kak ngah??angah setuju ke??kuikuikui..anyway congrats ye angah n kak ngah...

nampak double chin dia..

haaa nie lg tembam..

Tuesday, June 8, 2010

santap bersama Yang di-Pertuan Agung

Ketam msk cili,udang sambal,siakap 3 rasa,kerapu stim,kerang bakar,kerang rebus dan bermacam-macam jenis lauk dan ulam-ulaman..mmm sedapnye...saya dan husband di panggil mengadap Agung utk bersantap bersama...wuishhh mau x sedap,tgk dr menu je dh terliur dah...Masa tue hanya ada Agung n family je..sedap giler mkn x pandang kiri kanan dah..hehehe

Permaisuri yg cantik tue pn mcm dah x cantik sbb lauk pauknye lg best..lepas mkn n borak2 kosong,masuk pula bermcm-mcm jenis desert..dh x tau dah nk mkn yg mana satu dulu..protokol mkn beradap pn mcm  dh x di hiraukan lagi...hubby ape lg,mmg x ingat langsung ada kt sebelah..tgh2 mkn anak Agung jatuhkan kacang..konon-konon nk tunjuk baik r kan nk kutip kan pastue Baginda ckp."it's okey fied,let the them(org gaji dia r tue) clear that.enjoy ur food" dengan rasa agak tersipu-sipu meneruskan mknan..

Dlm bnyk2 tue ada biskut mazola..sedapnye..maklum la feveret kan..mkn sume skali..tp mazola lg satu nie mcm menarik sket cz dia mcm kene bakar yg mcm kite buat bbq tue..bukan bakar dlm oven..rasa dia??perghhhh menjilat jari beb..kalah kfc..mkn punya mkn skali ada dengar tepon bunyi..bila buka mata rupanya ianya hanyalah mimpi..

wah fied sampai mimpi mkn ngan Agung..hehhehe..bile bgn terus nk buat biskut mazola..jgn marah ye kwn2..cite psl mimpi kt blog,mane tau jd kenyataan kan..kuikuikui

tgh sejukkn

nk bagi kt mama..heheh..buat x bnyk jd bg pn sikit la sbb saya dh abiskan bnyk jugak..kuikuikui..
bnyk pula entry hari nie kan..hehehe..saba je la